Categories
Videoproductie

Stichting Samen aan de Soep

Over de stichting

Stichting Samen aan de Soep, opererend onder de naam Samen Soepen, is een initiatief van Anne-Marie Zwanink. Deze organisatie verzorgt maandelijks gezamenlijke eetavonden in dorpen op de Utrechtse Heuvelrug. Door samen te koken en te eten leren buurtbewoners en ondernemers elkaar kennen en wordt een inclusieve samenleving bevordert. Meer informatie is te vinden op de website, die tevens is ontworpen door Joris.

Over de promotievideo

Deze video geeft een sfeerimpressie van een typische ‘Dorpssoep’ en promoot het ‘soep-concept’. Verschillende betrokkenen komen aan het woord, en ook Jim van der Zee, winnaar van The Voice of Holland 2018, spreekt zijn steun uit. De video is gericht aan andere gemeenten en provincies met mogelijke interesse in het concept.

Over de soepwedstrijd

De Gouden Soeplepel is een concept van de stichting met als doel de cohesie binnen de samenleving actief te bevorderen. In januari 2018 vond de eerste editie plaats in het gemeentehuis. 24 soepen, gekookt door particulieren, organisaties en politieke partijen uit de gemeente, werden beoordeeld door het publiek en een kritische jury. Uiteindelijk reikte Janny van der Heijden, bekend jurylid van Heel Holland Bakt, de Gouden Soeplepel uit aan de soep met de beste smaak, én het beste verhaal. Doel van de middag was namelijk ook om de verhalen op de Utrechtse Heuvelrug te vertellen en te horen. Het was een zeer geslaagd en gezellig evenement! Twee jaar later werd de wedstrijd herhaald, met nieuwe deelnemers, nieuwe soepen en nieuwe verhalen.

Over de aftermovies

Beide jaren was Sammy aanwezig om de soepwedstrijd te filmen. De resulterende aftermovies combineren beelden van publiek, juryleden, soepmakers en sfeermakers (zangkoren), begeleid door opgewekte muziek. De video’s geven een sterke sfeerimpressie en dienen als een levendige herinnering voor de kandidaten.

Daarnaast produceerde Sammy twee uitgebreidere films (2018 en 2020) waarin met name de verhalen achter de soepen worden verteld. Alle deelnemers kregen de kans in één minuut hun beweegreden of boodschap toe te lichten en het publiek te overtuigen op hen te stemmen. De mooiste citaten uit deze pitches worden snel afgewisseld met sfeerbeelden en interviews. De winnaars van de avond werden extra lang in beeld gebracht en sluiten bij de prijsuitreiking de video af.

Gouden Soeplepel 2018
In 2018 vond de eerste soepwedstrijd plaats in ‘Restaurant Raadszaal’.
Gouden Soeplepel 2020
In 2020 vond de tweede editie plaats, wederom in ‘Restaurant Raadszaal’.